Activitate
Alianța pentru Drepturile Omului din România (A.D.O.R.) este o organizație non-guvernamentală care se opune abuzurilor, corupției și nedreptăților la care fiecare cetățean sau persoană juridică sunt supuși și monitorizează autoritățile în vederea înțelegerii și aplicării democrației participative. Ne dorim să fim pavăză pentru toți cei care încă mai au speranța într-o lume mai bună și să lupte alături de noi.
Scopul Asociației A.D.O.R. este apărarea drepturilor civile, politice, economice, sociale, de liberă exprimare și culturale ale cetățenilor și promovarea și apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, inclusiv acordarea asistenței și serviciilor juridice persoanelor fizice și juridice lezate în drepturile lor.
Ne-am constituit dintr-o necesitate: aceea că societatea civilă românească este prezentă doar la nivel declarativ și nu este un partener considerat de autorități, și, mai mult, a cărei opinie să fie luată în serios. Încercăm să strângem în jurul nostru și alte organizații non-guvernamentale, dornice să își exprime un punct de vedere viabil și constructiv pentru comunitatea pe care o reprezintă. Considerăm că există suficiente ONG-uri active în Prahova și în țară, care se ocupă de domenii variate de activitate menite să acopere segmente pe care Guvernul nu reușește să le dezvolte.
Înființată în noiembrie 2009, Alianța pentru Drepturile Omului din România s-a implicat activ în problemele comunității, așa cum puteți vedea în prezentarea de mai jos.
Expertiza în domeniul democrației participative a președintelui A.D.O.R., Eugen-Costin Cristescu, a condus la organizarea de audieri publice, dezbateri publice, campanii de advocacy și lobby, precum și diverse acțiuni civice.
2010
Anul 2010 a marcat primul an de activitate pentru Alianța pentru Drepturile Omului din România (A.D.O.R.) și, având la bază entuziasmul înființării acestei organizații non-profit, ne-am implicat în încercarea de a ajuta câteva persoane care se confruntau cu probleme juridice. Cu ajutorul colaboratorilor noștri, am acordat asistență juridică unui număr de 98 de persoane, pe diverse domenii juridice, dintre care 10 au fost reprezentate în instanță cu sprijinul unor avocați voluntari. Procesele au inclus litigii de muncă și un caz pe drept civil.
Un alt aspect important al activității noastre a fost implicarea în sprijinirea unei fetițe de 9 ani, bolnavă de leucemie, care, prin intermediul tatălui său, ne-a cerut sprijinul. După o căutare intensivă de soluții, am reușit, prin parteneriat cu fundația olandezo-română „Stichting Central Hospital Campina”, să îi oferim tinerei Florentina Alexandra Pufulete ajutorul necesar. Reprezentanții fundației s-au implicat activ, oferindu-i asistență medicală necesară, medicamente eficiente, jucării, dar și suport financiar pentru dezvoltarea ei. Florentina este în continuare monitorizată și sprijinită. Eforturile de a aduce medicamentele necesare și de a crea condițiile optime de viață pentru Florentina Alexandra au reprezentat acțiunile principale ale acestui sprijin, exemplificat de implicarea remarcabilă a președintelui fundației, Peter Zantman, căruia îi mulțumim pentru dedicare.
2011
Anul acesta a fost dedicat pregătirii și instruirii în domeniul democrației participative, președintele A.D.O.R., Eugen- Costin Cristescu, absolvind cu succes cursurile organizate de Academia de Advocacy din Timișoara. Bazându-se pe cunoștințele acumulate, A.D.O.R. s-a implicat activ în rezolvarea problemelor administrative ale comunității. Monitorizarea autorității publice locale și exprimarea punctelor de vedere legate de actele administrative ale liderilor instituționali și edililor locali au constituit o preocupare majoră pentru noi.
Spre sfârșitul anului 2011, A.D.O.R. a solicitat, în mod profesionist și urmând toate procedurile legale, organizarea de către Primăria Ploiești a unei dezbateri publice pe tema majorării tarifului la apa rece și canalizare, conform Legii Transparenței Decizionale.
Cererea pentru organizarea dezbaterii publice a fost aprobată de municipalitatea Ploiești, iar proiectul de Hotărâre privind majorarea tarifului la apa rece și canal a fost prezentat cetățenilor ploieșteni, care au participat activ la dezbatere. Considerăm că această dezbatere publică a fost un real succes, cu atât mai mult cu cât a fost prima din istoria administrativă a Ploieștiului organizată la inițiativa unei organizații non-guvernamentale, bazată pe Legea Transparenței Decizionale.
2012
La sfârșitul lunii mai, A.D.O.R. a organizat o audiere publică având ca temă câinii comunitari de pe străzile din Ploiești. Audierea, care a beneficiat de o Comisie de Experți, a strâns părerile a peste 100 de cetățeni dornici să se implice în rezolvarea acestei probleme. Rezultatul a fost un raport de specialitate, obținut în urma depozițiilor cetățenilor, care s-a transformat într-un proiect de Hotărâre de Consiliu Local.
În calitate de președinte al A.D.O.R., Eugen- Costin Cristescu a participat la acțiunea civică organizată de Academia de Advocacy sub denumirea „Coaliția 52”, care a avut ca scop modificarea Legii 52/2003 privind transparența decizională. Din această coaliție informala au făcut parte aproximativ 480 de ONG-uri, sindicate și organizații patronale care au militat pentru modificarea Legii Transparenței Decizionale. Aceasta lege a fost modificată în urma acțiunilor noastre, culminând cu întâlnirea liderilor celor opt zone ale Coaliției 52 cu liderii de grup din Parlamentul României, la București. Este de menționat că președintele A.D.O.R. a fost liderul zonei Sud-Muntenia. Rezultatul: Legea Transparenței Decizionale a fost modificată în urma Campaniei „Coaliției 52”.
Spre sfârșitul anului, furnizorul de energie termică din Ploiești a solicitat Consiliului Local o majorare a tarifului la gigacalorie. A.D.O.R. a cerut organizarea unei dezbateri publice și, după depunerea unei plângeri prealabile la primăria Ploiești, proiectul de Hotărâre privind majorarea tarifului la gigacalorie a fost retras de pe ordinea de zi!
A.D.O.R. s-a implicat și pentru a demonstra starea de incompatibilitate, conform Legii 161/2003, a unui consilier local PP-DD al municipiului Ploiești, în speță Radu Socoleanu, care după obținerea acestei calități a fost numit în funcția de director al RAR Prahova. Acțiunile A.D.O.R. au condus la demiterea acestuia din funcția de director RAR Prahova și la reinstaurarea normalității, respectându-se astfel legislația în vigoare, nu înțelegerile politice.
De fiecare dată, algoritmul politic a condus la numirea în funcții de conducere a persoanelor bazate exclusiv pe criterii politice. A.D.O.R. a militat pentru aplicarea normelor stabilite de OUG 109/2011 privind desfășurarea concursurilor pentru funcțiile de conducere, fără criterii politice. În acest context, A.D.O.R. a inițiat o acțiune în instanță referitoare la concursul pentru funcția de director al RATP Ploiești, deși în final a trebuit să recunoaștem că am fost învinși în acest caz.
După mulți ani de haos în domeniul protecției animalelor, atât la nivel local cât și central, Alianța pentru Drepturile Omului din România a venit în sprijinul autorităților locale și a propus un proiect de Hotărâre de Consiliu Local. Acțiunea noastră, bazată pe o procedură de advocacy și lobby, a avut la bază Audierea Publică cu tema „Câinii comunitari între indiferența autorităților și mila ploieștenilor. Ce alegem ca să rezolvăm problema?”, organizată pe 30 mai 2012 de Alianța pentru Drepturile Omului din România.
Rezultatele Audierii, consemnate în Raportul de expertiză, au reprezentat dorințele persoanelor care au încercat să identifice soluții pentru rezolvarea acestei probleme ce persistă de foarte mulți ani. Astfel, A.D.O.R a pus la dispoziția decidenților — respectiv consilierilor locali, viceprimarilor și primarului — un proiect de Hotărâre privind gestionarea câinilor cu și fără deținător din municipiul Ploiești, în cadrul unei mese rotunde pe care am organizat-o, cu sprijinul Camerei de Comerț și Industrie Prahova,în cursul primului semestru al anului.
2013
La începutul anului, A.D.O.R. a solicitat Primăriei Ploiești organizarea unei dezbateri publice pe tema majorării tuturor taxelor și impozitelor cu 16%, pentru a explica cetățenilor motivul acestei măsuri. Am acționat în instanță municipalitatea pentru a opri această majorare de taxe și impozite, care a fost fundamentată pe o Ordonanță de Guvern emisă la sfârșitul lunii decembrie 2012, a cărei oportunitate nu se justifica. În urma acestei acțiuni în instanță, A.D.O.R. a câștigat la Tribunalul, secția Contencios Administrativ, unde s-a decis ca primăria să organizeze dezbaterea publică solicitată de noi. Una dintre măsurile dispuse de Tribunal a fost suspendarea majorării taxelor, care fusese deja implementată prin Hotărâre de Consiliu Local, precum și anularea acesteia și organizarea unei dezbateri publice. Ulterior, la Curtea de Apel, procesul a fost pierdut, astfel încât majorarea taxelor și impozitelor cu 16% a rămas în vigoare.
După un an de așteptare, au fost publicate rezultatele Audierii Publice organizate de A.D.O.R., care au culminat cu proiectul de Hotărâre de Consiliu Local pentru rezolvarea situației câinilor comunitari de pe străzile din Ploiești.
Pe 10 aprilie 2013, A.D.O.R. a demarat campania de advocacy și lobby „Fără câini pe străzi prin etică și rațiune”, prin care am promovat un proiect de Hotărâre în Consiliul Local pentru abordarea problemei câinilor comunitari din Ploiești. Campania s-a desfășurat pe o perioadă de patru luni și a inclus organizarea a două conferințe, una de început și una de final, precum și o masă rotundă la care au fost invitați consilierii locali, primarul și viceprimarii pentru a prelua, iniția și vota Hotărârea de Consiliu rezultată în urma Audierii Publice. Aceasta a fost o demonstrație de democrație participativă fără precedent, atât pentru cetățeni cât și pentru autoritățile locale din Ploiești.
Alianța pentru Drepturile Omului din România (ADOR) a fost în continuare preocupată de problemele comunității ploieștene. Astfel, a inițiat o acțiune de contestare în contencios administrativ a HCL 4/2013, referitoare la majorarea taxelor și impozitelor pentru anul 2013, iar rezultatele nu au întârziat să apară. După cum anunțam atunci, ADOR a solicitat organizarea unei dezbateri publice în conformitate cu articolul 6 alineatul 7 din Legea 52/2003 privind transparența decizională.
Municipalitatea a sfidat această lege, ignorându-ne și încasând sume nedreptățite de la cetățeni. Pe data de 3 ianuarie, Simona Dolniceanu, directorul SPFL Ploiești de atunci și candidat la funcția de primar în prezent, a declarat că „din respect pentru contribuabili, angajații SPFL au lucrat suplimentar pentru a actualiza software-ul, astfel încât să poată încasa taxele și impozitele conform noilor cote majorate.” În plus față de cererea de suspendare, ADOR a solicitat și anularea HCL 4/2013, care urmează să fie judecată în perioada viitoare, după rezolvarea cererii de suspendare.
Alianța pentru Drepturile Omului din România (ADOR) a acționat împotriva unei măsuri adoptate de primărie, concretizată în HCL 152/2013, care viza ajustarea prețului de producție, transport și distribuție a energiei termice livrată de către S.C. Dalkia Termo Prahova S.R.L. în municipiul Ploiești. Nemulțumirea ADOR a fost determinată, în primul rând, de faptul că primăria nu a respectat, încă o dată, prevederile art. 6, alin. 7 din Legea Transparenței Decizionale, referitoare la obligativitatea municipalității de a organiza dezbatere publică.
Citește și: ADOR a contestat Hotararea Consiliului Local privind “ajustarea” tarifului” la gigacalorie
A.D.O.R. a întreprins multiple acțiuni legate de respectarea Legii 52/2003 privind transparența decizională și Legea 544/2001 privind accesul liber la informații publice, în beneficiul cetățenilor și pentru buna funcționare a comunității.
La sfârșitul anului 2014, proiectul de Hotărâre de Consiliu Local rezultat din campania „Fără câini pe străzi – prin etică și rațiune” a ajuns pe ordinea de zi a Consiliului Local, dar, din cauza unor orgolii personale și politice, a fost respins. Am sperat că în viitor, după discuții aplicate, să se înțeleagă necesitatea implementării acestui proiect care ar rezolva o problemă veche de decenii în Ploiești.Timpul ne-a dovedit că am sperat bine, iar demersurile noastre au fost corecte și eficiente.
2015
După cinci ani de activitate dedicată comunității și tot atâția ani de solicitări către primăria Ploiești, A.D.O.R. a închiriat un spațiu gol, insalubru, fără dotări adecvate, pe care intenționăm să-l facem utilizabil pentru sediul nostru, pentru a ne întâlni cu cetățenii care au nevoie de serviciile noastre. Deși spațiul nu este ideal, mulțumim consilierilor locali care au aprobat acest spațiu după cinci ani de așteptare.
În noiembrie 2015, am primit promisiunea că proiectul de Hotărâre de Consiliu Local privind problema câinilor comunitari din Ploiești va fi din nou pe ordinea de zi, în măsura în care se va rezolva situația adăpostului de la Valea Călugărească. Printr-un comunicat de presă, ne-am exprimat nemulțumirea față de modul în care parlamentarii români tratează angajații asociațiilor de proprietari, interzicându-le să fie plătiți prin convenție civilă, ceea ce este problematic dată situația financiară limitată a acestor asociații.
Spre sfârșitul anului 2015, consilierii locali s-au mobilizat și au aprobat HCL 502/2015, după trei ani de negocierio cu A.D.O.R, iar aceasta hotărâre, prima din țară, a fost preluată și de alte localități. A fost chiar lăudată la nivel European.
Am inițiat o campanie de strângere de fonduri pentru a susține un proiect de armonizare a Noului Cod Fiscal, care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2016, cu Legea 95/2006 privind reforma în sănătate. Planificam să organizăm o Audiere Publică și o Campanie de Advocacy pentru a promova acest proiect legislativ în rândul parlamentarilor prahoveni, bazându-ne pe opiniile cetățenilor afectați de aceste impuneri. Din păcate, din cauza lipsei fondurilor, am fost nevoiți să renunțăm la acest proiect.
2016
A.D.O.R. a reluat urmărirea punerii în executare a deciziei instanței de judecată în dosarul în care, din cauza refuzurilor la plată făcute de directorul economic al primăriei Ploiești, dna Nicoleta Crăciunoiu, în 2016, echipa feminină de handbal CSM Ploiești a fost desființată. Datorită acestui abuz, bugetul local a pierdut până în prezent 3 milioane de lei în procese pe litigii de muncă cu fostele sportive și antrenori. De asemenea, refuzurile la plată ale dnei Crăciunoiu au menținut Ploieștiul într-o situație dificilă, fără intervenții pe timpul verii 2016 pentru combaterea țânțarilor și căpușelor, ceea ce a pus sănătatea ploieștenilor în pericol.
Organizația noastră a formulat o plângere penală întrucât zeci de sportivi și antrenori de la Clubul Sportiv Municipal Ploiești au fost neplătiți pentru munca prestată după ce conducerea clubului le-a cerut să se înregistreze ca PFA, modalitate prin care să fie remunerați.
Refuzurile la plata drepturilor salariale au aparținut doamnei Nicoleta Crăciunoiu, director economic al Primăriei Ploiești în acea perioadă, care a refuzat în mod continuu să vireze drepturile bănești către CSM, deși Direcția Regională a Finanțelor Publice Ploiești a stabilit că nu există niciun impediment din punct de vedere fiscal pentru ca sportivii să fie plătiți pe PFA.
Au fost afectate secțiile de atletism, box (având în componență un campion european și campion mondial), judo (având în componență un campion european și campion mondial), handbal (echipa feminină fiind calificată în cupele europene). Ca urmare a acestor situații, echipa de handbal feminin a CSM Ploiești a fost exclusă din cupele europene și dezafiliată din competiția internă. Aceeași situație s-a întâlnit și la echipa de baschet, clubul fiind și amendat de Federația Română de Baschet.
Totodată, A.D.O.R. pe fondul problemelor create în CSM Ploiești cu forma de salarizare a sportivelor de la echipa de handbal feminine, care reprezenta Ploieștiul în competițiile europene, a inițiat demersuri către Ministerul Tineretului și Sportului pentru modificarea legii și aplanarea conflictelor.
Din păcate, d-na Nicoleta Crăciunoiu s-a menținut pe pozița sa care a condus la distrugerea unei frumoase și performante echipe de handbal care reprezenta cu mândrie Ploieștiul în Europa.
Activitatea A.D.O.R. a fost suspendată temporar în perioada 2017-2017 și a fost reluată începând cu ianuarie 2020.
În cursul anului 2020, am solicitat Curții de Apel București obligarea Guvernului României și a Parlamentului României să adopte măsuri privind amânarea alegerilor parlamentare până când situația epidemiologică din țară o va permite, întrucât am apreciat că este inoportună organizarea de alegeri parlamentare la data de 6 decembrie 2020, având în vedere evoluția constant crescătoare a cazurilor noi confirmate cu COVID-19, nu doar în România, ci și pe întregul glob.
Pentru că tot mai mulți ploieșteni sufereau din cauza ambroziei, semnalându-mi această situație cu care se confruntă, am solicitat Ploiției Locale să ia măsuri în virtutea actului normativ care le permitea să intervină.
În cursul anului 2021, am solicitat Parlamentului României să organizeze o întâlnire solemnă pentru a dezbate public proiectul de act normativ privind autonomia Ținutului Secuiesc, cunoscut sub denumirea de „Propunerea legislativă privind Statutul de autonomie al Ținutului Secuiesc”. Acest proiect a fost depus de către parlamentarii Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR) în decembrie 2019 și a fost adoptat tacit de Camera Deputaților pe 28 aprilie 2020, urmând să fie supus dezbaterii în Senat, camera decizională.
Considerăm că un proiect de lege care afectează organizarea administrativ-teritorială a statului, care aduce în discuție aspecte esențiale pentru conviețuirea armonioasă a etniilor în cadrul țării și care poate avea implicații sociale, economice, politice și diplomatice de o importanță istorică, reprezintă indubitabil o problemă de interes public major. Dezvoltarea acestui proiect într-un cadru discret contravine principiilor fundamentale ale transparenței decizionale în administrația publică, dreptului la informare al cetățeanului și statului de drept.
2021
În cursul anului 2022, am solicitat Primăriei municipiului Ploiești, în temeiul art. 7 alin. 9 și alin. 10 din Legea 52/2003, organizarea unei întâlniri publice pentru a dezbate proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic General al municipiului Ploiești. Acest proiect de hotărâre este de o importanță majoră pentru dezvoltarea armonioasă a orașului.
De asemenea, în mai 2022, am sesizat Instituția Prefectului județului Prahova, solicitând, în baza art. 123 din Constituție și art. 3 alin. 1 din Legea 554/2004, inițierea unei acțiuni la instanța de contencios administrativ pentru anularea Hotărârii Consiliului Local Ploiești nr. 39/31 ianuarie 2022. Prin această hotărâre a fost aprobată numirea consilierului local Gheorghe Sârbu Simion ca președinte de ședință, funcție pe care o deținea și la momentul alegerii sale. Am argumentat că dl. Sârbu conduce ședințele într-un mod agresiv și conflictual, în interesul personal și al partidului său, nu în interesul cetățenilor.
Am subliniat că, potrivit art. 123 alin. 1 din Codul administrativ, „După declararea ca legal constituit, consiliul local alege dintre membrii săi, în termenul stabilit prin regulamentul de organizare și funcționare a consiliului local, un președinte de ședință, pe o perioadă de cel mult 3 luni, care conduce ședințele consiliului și semnează hotărârile adoptate de acesta”. Prin menținerea repetitivă a dlui Sârbu în această funcție, Consiliul Local Ploiești încalcă principiul egalității în drepturi a consilierilor.
Având în vedere că Planul Urbanistic General este departe de a fi finalizat într-un viitor cât mai apropiat, cel pe care se lucrează acum datând din 1999, Alianța pentru Drepturile Omului din România (ADOR) a acționat în instanță municipiul Ploiești. Motivul este legat de contractul de servicii nr. 016942/22.09.2014, care presupunea realizarea noului PUG la nivelul municipiului Ploiești în termen de 23 de luni, pentru suma de 929.000 de lei plus TVA în valoare de 222.960 lei.
Deși termenul de finalizare a lucrării era de 23 de luni, în prezent, la aproape 8 ani de la semnare, s-a finalizat abia etapa a treia din cele șase stabilite în contract.
În iunie 2022, am depus un memoriu la Ministerul Justiției, adresat direct ministrului Cătălin Predoiu, prin care am solicitat revizuirea legislației justiției și inițierea unui proiect de act normativ privind răspunderea magistraților.
În decembrie 2022, organziația noastră a reacționat la propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 26/2000 privind asociațiile și fundațiile, solicitând reanalizarea și eliminarea prevederilor care încalcă drepturile ONG-urilor. Urmare a demersurilor noastre, proiectul de modificare a OG 26/2000 a fost retras.
2022
În cursul anului 2022, am solicitat Primăriei municipiului Ploiești, în temeiul art. 7 alin. 9 și alin. 10 din Legea 52/2003, organizarea unei întâlniri publice pentru a dezbate proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic General al municipiului Ploiești. Acest proiect de hotărâre este de o importanță majoră pentru dezvoltarea armonioasă a orașului.
De asemenea, în mai 2022, am sesizat Instituția Prefectului județului Prahova, solicitând, în baza art. 123 din Constituție și art. 3 alin. 1 din Legea 554/2004, inițierea unei acțiuni la instanța de contencios administrativ pentru anularea Hotărârii Consiliului Local Ploiești nr. 39/31 ianuarie 2022. Prin această hotărâre a fost aprobată numirea consilierului local Gheorghe Sârbu Simion ca președinte de ședință, funcție pe care o deținea și la momentul alegerii sale. Am argumentat că dl. Sârbu conduce ședințele într-un mod agresiv și conflictual, în interesul personal și al partidului său, nu în interesul cetățenilor.
Am subliniat că, potrivit art. 123 alin. 1 din Codul administrativ, „După declararea ca legal constituit, consiliul local alege dintre membrii săi, în termenul stabilit prin regulamentul de organizare și funcționare a consiliului local, un președinte de ședință, pe o perioadă de cel mult 3 luni, care conduce ședințele consiliului și semnează hotărârile adoptate de acesta”. Prin menținerea repetitivă a dlui Sârbu în această funcție, Consiliul Local Ploiești încalcă principiul egalității în drepturi a consilierilor.
Având în vedere că Planul Urbanistic General este departe de a fi finalizat într-un viitor cât mai apropiat, cel pe care se lucrează acum datând din 1999, Alianța pentru Drepturile Omului din România (ADOR) a acționat în instanță municipiul Ploiești. Motivul este legat de contractul de servicii nr. 016942/22.09.2014, care presupunea realizarea noului PUG la nivelul municipiului Ploiești în termen de 23 de luni, pentru suma de 929.000 de lei plus TVA în valoare de 222.960 lei.
Deși termenul de finalizare a lucrării era de 23 de luni, în prezent, la aproape 8 ani de la semnare, s-a finalizat abia etapa a treia din cele șase stabilite în contract.
În iunie 2022, am depus un memoriu la Ministerul Justiției, adresat direct ministrului Cătălin Predoiu, prin care am solicitat revizuirea legislației justiției și inițierea unui proiect de act normativ privind răspunderea magistraților.
În decembrie 2022, organziația noastră a reacționat la propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 26/2000 privind asociațiile și fundațiile, solicitând reanalizarea și eliminarea prevederilor care încalcă drepturile ONG-urilor. Urmare a demersurilor noastre, proiectul de modificare a OG 26/2000 a fost retras.
2023
În cursul anului 2023, am intervenit și am înaintat un memoriu Ministerului Justiției, respectiv doamnei ministru Alina Gorghiu, în care am subliniat nelegalitatea demersurilor magistraților din întreaga țară de a iniția un protest până la reglementarea situației pensiilor de serviciu și de a suspenda activitatea tuturor secțiilor, începând cu data respectivă, cu excepția cazurilor urgente care urmează să fie judecate.
Totodată, am formulat o plângere către membrii Curții Constituționale a României deoarece, în ședința din 2 august 2023, Curtea:
- A constatat că dispozițiile art.I-IV, art.XIII alin.(5) și (6) și art.XV din Legea pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu și a Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, precum și anexele nr.1-3 la aceasta sunt neconstituționale.
- A respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate și a constatat că Legea este constituțională în raport cu criticile formulate.
Am arătat că printre magistrații Curții Constituționale sunt și judecători care beneficiază de pensii de serviciu din sistemul justiției și care s-au pronunțat cu privire la acestea, deși, legal, ar fi trebuit să se abțină de la soluționarea cauzei, având în vedere interesul material direct pe care îl au.
2024
În cursul anului 2024, am solicitat atât Consiliului Local Ploiești cât și Consiliului Județean Prahova organizarea, în temeiul art. 7 alin. 9 și alin. 10, de dezbateri publice privind proiectele de hotărâre pentru aprobarea bugetului municipiului Ploiești și bugetului județului Prahova.
Având în vedere decesul domnului Dimache Daniel, un cunoscut și respectat jurnalist prahovean, am solicitat Consiliului Local Ploiești, cu sprijinul Instituției Prefectului Prahova, inițierea unui proiect de hotărâre pentru conferirea titlului de cetățean de onoare post mortem al municipiului Ploiești lui Dimache Daniel.
Totodată, am formulat și depus la DNA București o plângere penală în REM prin care am solicitat efectuarea de cercetări cu privire la magistrații care au pronunțat soluții nelegale, statul român fiind ulterior condamnat la CEDO, aspecte care au generat prejudicii de peste 1,5 miliarde de lei. Am arătat că statul român, prin Ministerul Finanțelor Publice, are posibilitatea legală de a se îndrepta împotriva magistraților care au pronunțat soluții nelegale, însă întreaga procedură depinde de Consiliul Superior al Magistraturii și Inspecția Judiciară, unități care au preferat să rămână pasive și nu au propus cercetarea niciunui magistrat.
De asemenea, începând cu 14 martie 2024, organizația noastră a preluat cazul doamnei Vasilica Mihaila, care la acel moment se afla în greva foamei. Doamna luptă de trei ani să își recupereze copiii de la fostul soț, cu care este încă legal căsătorită, deși a intentat divorțul acum trei ani, copiii fiindu-i încredințați prin hotărârea definitivă a Judecătoriei Iași nr. 2857/01.10.2021.
Astfel, A.D.O.R. a formulat mai multe cereri și plângeri către DGASPC Iași, SPAS Valea Lupului jud. Iași, Instituția Prefectului Județului Iași, Camera Executorilor Judecătorești Iași, DNA – Serviciul Teritorial Iași, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiției. Demersurile au avut ca finalitate, pe termen scurt, ieșirea din greva foamei a dnei Vasilica Mihaila după 42 de luni, urmând să continuăm acțiunile până la respectarea dispozițiilor instanței de judecată și încredințarea celor trei minori către mama lor.
Citește și: Demersurile Intransigent si ADOR catre Iasi au inceput
Implicarea A.D.O.R . alăruri de d-na Vasilica Mihăilă și grupul civic ARTEMIS, format din părinți înstrăinați de copii lor a condus la participarea mea ca presedinte al A.D.O.R. în cadrul grupului de lucru pentru modificarea Legii 272/2004, grup condus foarte bine de d-na deputat Laura Vicol. Rezultatele le puteți citi mai jos:
Cazul Vasilica Mihăilă a fost cel mai complex de care ne-am ocupat. Am depus toate eforturile pentru a o scoate mai repede din grevă pe această mama eroină si de a rezolva problema ei, în sensul ca autoritățile locale să o sprijine și să îi fie încredințați copiii, conform hotărâri definitive a Judecătoriei Iași, nr. 2857/01.10.2021. Vom continua să o sprijinim atâta timp cât va avea nevoie dacă va mai avea nevoie.
De reținut că toate acțiunile de mai sus au fost efectuate voluntar și s-au bazat pe experiența acumulată și expertiza dobandită pe toate palierele de activitate civică.